DESTENSANT BASTIDORS
Mitjançant estructures que es tensen i destensen, arropem aquest cos frágil deixan-te´l camuflatge de l´entorn que l´envolta.
I transformat ara en una peça més d´un tot caòtic, regit per l´atzar capriciós, a vegades benèvol d´altres hostil, restarà en constant destensió.
“Després vindrà un hivern insondable i, després, de nou, una altra primavera que no sabem com serà, (…) però jo hauré carregat el destí a les meves mans. I ho podré dir.” Pol Guash
Teixits: Llana, cotó, viscosa, seda.
Colors: negre, blanc, marfil, beige, xocolata, terra, bronze,bordeaux, nude, marí, gris, blau, navy, petroli.

Atmosphere

Meritxell Miras (Sabadell 1976), coneguda com Txell Miras, és una dissenyadora de moda catalana amb marca pròpia des del 2004.
Trajectòria professional.
Uns anys després de llicenciar-se en Belles Arts l’any 1999 per la Universitat de Barcelona, el 2003 va començar a treballar a Milà amb el dissenyador anglès Neil Barret, en la seva línia femenina. Barret, amb qui va treballar a temps parcial fins al 2016, la va animar a crear una marca pròpia, amb la qual va debutar a la passarel·la Gaudí el 2004. Hi va presentar una col·lecció que s’inspirava en la
pel·lícula Persona d’Igmar Bergman.
La formació de Txell Miras en arts plàstiques confereix a les seves creacions un tret diferencial, del que destaca el seu interès per l’art conceptual que es manifesta amb el treball de la forma i del concepte. Els seus dissenys desestructuren la silueta i juguen amb les capes i els volums, amb una paleta limitada en què destaquen els colors blanc i negre. Amb aquestes desconstruccions i superposicions posa en qüestió el patronatge de la sastreria europea, motiu pel qual se l’ha relacionat amb la moda japonesa dels anys vuitanta i la belga dels noranta. Miras confessa que s’identifica amb la dissenyadora japonesa Rei Kawakubo i amb els belgues Maison Martin Margiela i Ann Demeulemeester. [Descorsetant] En les seves presentacions juga amb la fotografia, el cinema, la literatura i la música, i els empra per articular un discurs crític amb les elits. [Framing] L’any 2024 va elaborar el vestuari de l’espectacle “Barcelona, Far al món” de la
Cerimònia Inaugural de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona.
L’últim projecte ha sigut la creació de l’uniforme de l’Orfeó Català i els de tota la resta de formacions de l’Escola Coral del Palau de la Música Orfeó Català.
Premis i reconeixements.
Al llarg de la seva trajectòria Txell Miras ha obtingut diferents premis i guardons per la seva feina. L’any 2005 va rebre el Premi Lancôme com a Millor Dissenyador Jove de l’any de la Passarel·la Gaudí i l’any següent el Premi “Barcelona és moda” al Millor Professional del Sector de la Cambra de Comerç de Barcelona. Al 2007 va ser finalista dels Mango Fashion Awards “El Botó” i dels Gen Art New York Fashion Awards. Nominada el 2009 a la London International Creative Competition, el 2010 va obtenir el premi On/Off que atorga la London Fashion Week. L’any 2016 va ser guardonada amb el Premi a la Millor Col·lecció de 080 Barcelona Fashion.
El seu nom ha estat inclòs en llibres de referència com European Young Fashion Designers o 100 New Fashiondesigners.
El Museu del Disseny de Barcelona conserva models pertanyents a les col·leccions Descorsetant, Framing i Conventual.

Web www.txellmiras.com
Mail [email protected]