VELÁSQUEZ

ABSTRACT

ABSTRACT​

Velásquez, com a marca, està en un viatge perpetu de reclamar i defensar l’espai propi de l’individu. Aquesta col·lecció utilitza punts de referència visuals i culturals del poble colombià on es va criar el dissenyador, Marmato, per celebrar la cultura minera de la classe treballadora a través del disseny, desafiar sistemes imperialistes i qüestionar estereotips culturals. 

Un passeig per la complexa història de Marmato, una ciutat minera d’or al nord-oest de Colòmbia i la seva lluita contra el colonialisme modern. Una ciutat caracteritzada per la seva pròpia composició multicultural, un lloc habitat per indis, afrodescendents, agricultors, miners tradicionals i estrangers, tots han construït un lloc màgic al voltant del metall preciós, amb històries i mites de bruixes, bruixeria i encanteris. 

Amb el patrimoni cultural i els records de la infància a Colòmbia, aquesta col·lecció té com a objectiu mostrar el passat del dissenyador, fantasiejant amb una criança diferent en què la desaparició d’una societat patriarcal, sexista i homofòba hauria tingut un impacte molt diferent i positiu en els marginats d’una generació. 

CONCEPTE 

BAREQUERO, substantiu 

Es refereix als treballadors involucrats en la mineria artesanal o de petita escala d’or. Aquestes persones sovint treballen de forma independent o en petits grups, extraient or de mines utilitzant eines i mètodes tradicionals. Edificis polsosos, pàl·lids i esquerdats caracteritzen els carrers sense asfaltar de Marmato. 

L’or simbolitza allò superior i diví, un tresor difícil de trobar que dona sentit a llargs i exhaustius dies de  feina dins d’una mina, convivint amb el mercuri, la manca d’aire, la foscor i la calor. Aquí, el cos és només una eina que s’explota per assolir els somnis de colonitzadors d’altres continents. Però com en tot somni, els objectes desapareixen en un instant, l’or i els diners s’esvaeixen de les mans i no ens queda més que pols. 

L’or té les seves pròpies formes, arriba amb el seu propi ritme i temps i com a miner has de ser pacient per trobar el metall preciós. No el trobaràs quan vulguis; només el trobaràs quan la muntanya ho vulgui. Allà aprendràs a esperar, perquè hi ha dies en què no apareix res, però llavors, de sobte, quan la calor és insuportable, trobes les pedres brillants. 

ABSTRACT Collection
VELÁSQUEZ photo

El director creatiu Mateo Velásquez, originari de Colòmbia, va créixer entre Madrid i Londres, integrant elements d’aquesta educació híbrida i les seves pròpies experiències queer per explorar versions contemporànies de la moda masculina tradicional. Reflexiona sobre les convencions socials i la masculinitat a través de temes d’actualitat i qüestions socials. Mateo Velásquez es va graduar en un màster de disseny de moda masculina a la Universitat de Westminster i poc després va presentar la seva primera desfilada durant la Setmana de la Moda de Madrid tardor-hivern 2021. Aquesta col·lecció va portar la marca a l’aplaudiment internacional en el renombrat Festival de la Moda de Hyères, organitzat pel grup LVMH en col·laboració amb Chanel i Chloé.

VELÁSQUEZ avatar

Dissenyador:
Mateo
Velásquez 

mateovelasquez.com
contact@mateovelasquez.com 

Contacte comercial i de premsa:
sergi@studio1o.com 

Theme: olxxx by Jose delSol.