OSCAR LEÓN: “El dissenyador independent ha de ser el referent de l’emergent i alhora ser el desig de les marques”

8 jun 2017 - 00:00

Les col·leccions d’Oscar León es caracteritzen per la seva enorme identitat, que apel·len a les emocions i que dibuixen una dona amb poder i personalitat.  La seva  trajectòria professional  en el món de la moda va començar el 1996. 20 anys han passat i les seves il·lusions estan intactes: “aportar coses noves,  gaudir del que un fa i ser feliç”.  En la passada edició del 080 Oscar León, amb la seva col·lecció,  va mantenir un idil·li amb la nostàlgia,  però es va  reafirmar de nou com a dissenyador de present i de futur.
.
1.- I CLOSE MY EYES... I CAN FEEL YOU..., Premi a la millor Col·lecció de la 19ena edició del 080, juntament amb Antonio Miró, que ha significat aquest reconeixement?
Doncs una forta injecció d'energia, il·lusió i motivació. Es un reconeixement a la feina i esforç de bastants anys. En el món de la moda es molt important l'experiència i la suma d'aprenentatge. Aprendre a transmetre  es bàsic
.
2.- Que volies explicar amb aquesta col·lecció?
En aquesta col·lecció volia transmetre records, sensacions i sentiments. La moda mitjançant la manera de vestir transmet estats d'ànim, il·lusions, etc.... Volia que la gent es fes seva la col·lecció en funció del seu estat d'ànim i del que interpretes.
.
3.- Crear, innovar i internacionalitzar, al dissenyador se li ha demanar el mateix que a una empresa?
El dissenyador ha de tenir present que la moda es un negoci, però no se li ha d'estar recordant constantment sinó creativament es limita molt i el potencial artístic es va perdent fins que la marca queda totalment descafeïnada.
.
4.- Marques, dissenyadors independents i dissenyadors emergents. Quina paper han de jugar cadascun d’ells en el sector de la moda?
Les marques s'haurien d'aprofitar del potencial creatiu del dissenyador emergent i de l'independent, uns tenen la part innovadora-creativa i els altres la part s'estructura i pressupost.  El dissenyador emergent ha d'aprofitar la seva condició per poder experimentar al màxim, teòricament esta en un punt que pot fer creativament el que vulgui. Ha d'experimentar per poder definir el seu camí. El dissenyador independent hauria de ser el referent del emergent i el desig de les marques.
.
5.- Quins creus que són els reptes que ha d’afrontar la moda catalana, el 080 i tu?
Doncs el repte de 080 crec que seria anar fent gran la pilota com ha anat fent aquests anys i donant oportunitat a talent nou. El meu repte es intentar aportar coses noves, gaudir del que faig i ser feliç.